6 Mart 2017 Pazartesi

tds nedir ne demek

TDS Suyumuzda varolan yogunluğu bize rakamsal olarak verir.suda varolan kati maddeleri ölçer. Su içerisin de TDS ne kadar yüksek ise o kadar çok yabancı element bulunmaktadır. TDS miktarının yüksekliği bizim dezenfeksiyon uğraşımızı artırır ve suyumuzun mat görünmesine sebep ortaya çıkar. örnek vericek olursak TDS cihazı suyumuzun ateşini ölçer nasıl çocuklarımız hastalandığı zaman ateşini ölçmek için cihaz koyuyorsak TDS cihazıda suyun ateşini ölçer.


Suyun niteliği meselesinde tam iddia sahibi olabilmek için; suyun hem ph değerini, hem de iletkenlik değerini tam olarak bilmeniz gerekir.

iletkenlik (TDS) mt. ile suyun hafif ve ya sert olup bulunmadığı meselesinde iddia sahibi kalırsınız, ph m. ile de suyun asit-alkali kıymeti meselesi için düşünce sahibi olabilirsiniz.

Suyun içilebilmesi adına tds kıymeti en çok 120 ppm olmalıdır. Ph kıymeti ise; içme sularında ülkü şekilde 7 ile sekiz.5 ph değeri içinde olmalıdır.


TDS sonuçları ne anlama gelmektedir

TDS sözcük manası ile ingilizce bir kelime olup "Total Dissolved Solids" yani "toplam çözünmüş sert unsur oranı" anlamına da gelebilmektedir. Su içerisinde çözünmüş katıların varlığıile maddesel şekilde bize iddia verir. bazı su arıtma makinesi satan kurumlar ve insanlar TDS m. ölçüm cihazları ile vatandaşa yanlış bilgiler yerine getirmektedir. hatta bazıları telefonla randevu alıp "suyunuzun parasız analizini yapacağız" diyerek TDS cihazı ile ölçüm yapıp cihazı ile suyu bulanıklaştırarak analiz yaptıkları zannetmedikler ve ya halkı bu şekilde kandırmaya çalışmaktadırlar. TDS makinesi suda bir analiz yapmaz, sırf çözünmüş sert elementlerin oranı hakkında sav verir. Bu öğelerin tek tek sıhhatli mı sağlık için sıkıntılı mı hangi oranlarda suyun içinde bulunduğu konusu için en küçük düşünce vermez. PPM (past part million) milyon da bir konsantrasyon cinsinden toplam çözünmüş katı öge miktarını verir. kimi kuruluşlar literatürde olmayan bir sınıflandırma keşfedip suyunuzun TDS değerleri 0-15 arasında ise iyi, 15-50 ise orta, 50-100 ise fena, 100`şöhret üstünde ise fazla kötü gibi saçma sapan bilgiler sunabilmektedir. hiçbir bilimsel çalışmada böyle bir sınıflandırma çeşidi yoktur bunlar yüzde yüz uydurmacadır. ters ozmoz cihazları aynı zamanda suyu saflaştırıcı cihazlardır. reverse osmosis cihazından çıkan bir suyun TDS değerinin 0-15 aralığında olması o suyun kaliteli bir su olduğunu göstermez, çok doğrusu kalitesi ile alakalı görüş vermez. Böyle bir sınıflandırma tahmin edilebileceği gibi ters ozmoz cihazlarının satışının arıttırılması maksadıyla bilinçsiz ve bilgisizce yapılırdı. Bu tip yanlış uygulamalar ortaya çıkınca halkın su arıtma cihazlarına bilhassa de reverse osmosis sistemlerine bakış açısı farklılaşabiliyor ve menfi sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Temiz su kaynağı bulmak gitgide güçleşiyor, zıt osmoz sistemleri de gelecekte temiz su temin etmek adına vazgeçilmez yöntemlerden birisi olacaktır.

TDS değerlerinin anlamı

Şimdi tablo ile tds değerlerinin anlamına bakalım